O MENI

O MENI

KO JE MLADEN MITRIĆ?

OD NOVINARSTVA DO INTERNET PRODAJE

Moja priča nije ni kratka, ni previše duga, ali je veoma turbulentna sa puno zamki i izazova.

Kao student novinarstva u Banjaluci, vodio sam više projekata u omladinskim organizacijama u BiH, radio i tv emisije za mlade, bio dopisnik jedne sarajevske radio stanice, te se uvijek trudio da pored studiranja, izvučem maksimum znanja i iskustva iz neformalnog obrazovanja. Krajem 2010. godine preselio sam se u Beograd i radio u nekoliko medijskih kuća (MTV, Color Press Group  i Telegraf.rs), ali početkom 2012. godine definitivno sam shvatio da od novinarskog posla neću moći pristojno da živim i da moram nešto da preduzmem. Upravo iz tog razloga sam proširio svoje vidike i odlučio da krenem u nove izazove.


FOTOGRAF NA GODINU DANA

Novinarstvo sam zamijenio fotografijom, te sam oko godinu dana radio kao fotograf u dva najpopularnija beogradska noćna kluba. Stotine nepredvidivih situacija, novih poznanstava, čudnih ljudi, nezaboravnih druženja, velikih prijateljstava, saradnja sa javnim ličnostima i fotografske ekskluzive, obilježili su ovaj period, koji ću pamtiti do kraja života. Na posao sam išao pola sata prije ponoći, radio do 5 sati ujutro, išao na spavanje u 6h, ustajao u 14h. Oko godinu dana, ovo je bio moj životni tempo.

AGENCIJSKO ISKUSTVO

Nakon ovog veoma dinamičnog i neobičnog radnog tempa, trudio sam se da pronađem posao, koji će imati standardno radno vrijeme i donijeti nove izazove. Vjerovali ili ne, te 2012. godine dobio sam posao preko beogradskog biroa za zapošljavanje. Otišao sam na razgovor u agenciju „Blumen group“ i čekao da svi kandidati završe svoje intervjue, pošto sam ja došao posljednji, naknadno. Čekajući, razgovarao sam sa radnicama o životu, ciljevima, planovima. Nakon što sam dobio posao, rečeno mi je da je upravo taj naš neformalni razgovor ustvari bio intervju za posao. Možda čudno i neobično, ali vrlo originalno.

 

U „Blumenu“ sam radio mnoštvo različitih projekata i bio angažovan na različitim pozicijama. Iako sam zvanično radio kao asistent za odnose s javnošću, obavljao sam poslove account menadžera, community menadžera i event menadžera. Za godinu dana od direktorke Nataše Pavlović-Bujas u „Blumenu“ sam naučio o marketingu i PR-u više nego tokom četiri godine studiranja. Imao sam sreću da radim na velikim marketinškim i PR projektima kao što su „VIP vila“ na Dedinju, Popis poljoprivrede u Srbiji, godišnjica Milanskog edikta, kao i sa klijentima poput modne kuće „Luna“, AMS osiguranja i Republičkog zavoda za statistiku. Radeći u agenciji definitivno sam shvatio da su društvene mreže pravac kojim želim da idem i u kojem želim da razvijem sve potrebne vještine, kako bi to bilo moje primarno zanimanje i posao od kojeg ću moći da zarađujem.

 

POKRETANJE INTERNET PRODAVNICE

U jesen 2014. godine, počinjem da se bavim posredovanjem u kupovini na internetu i od tada sam svu svoju energiju i kreativnost usmjerio na izgradnju svog dropshipping biznisa. Dnevno sam radio u prosjeku deset sati, a vikendom sam pohađao raznorazne seminare o internet marketingu u Beogradu i svemu što je imalo bilo kakvu dodirnu tačku sa tim. Prodaja putem Facebooka je bila u začetku i bilo je vrlo malo edukacija na tu temu, pa sam bio primoran da sam istražujem, testiram i otkrivam načine kako da povećam svoju prodaju na internetu. Mjesecima sam čitao stručne knjige i gledao tutorijale, kako bih unaprijedio svoje znanje, a zatim ga primjenjivao u svom internet shopu.

Potpisujem da nikada ne bih bio toliko istrajan u radu, da nisam bio fasciniran tim uzbudljivim svijetom internet prodaje, isključivo zbog intenzivne komunikacije sa kupcima. Danas, pet godina kasnije i dalje obožavam ovaj posao.

Od 2016. godine počeo sam da pomažem i drugima da uspješno pokrenu svoje internet prodavnice. Nedugo nakon što sam održao edukaciju za radnike kompanije Ringier Axel Springer (nonstopshop.rs) u Beogradu, njihova marketing menadžerka mi je oduševljeno rekla da im je prodaja porasla za nekoliko procenata, što je bio signal da je moje predavanje donijelo konkretan rezultat.

U znak zahvalnosti Ringier je na svom portalu blic.rs objavio veliki tekst o mom radu, nakon čega su moj telefon i email bili zatrpani porukama i pozivima pojedinaca i firmi. Svi su željeli prodati robu putem interneta, ali nisu znali kako, a adekvatno formalno obrazovanje o tome ne postoji ni danas. Iako sam imao ponude za razvijanje internet prodavnica u velikim kompanijama, rad sam nastavio isključivo na svojoj internet prodaji, savjetovanju klijenata i unapređivanju njihovih online shopova.


GDJE SAM DANAS?

Nakon 6 godina rada u Beogradu, trenutno živim u Banjaluci, gdje sam zaposlen u kompaniji „Ogimil“, u kojoj vodim kompletnu komunikaciju na društvenim mrežama za nekoliko brendova koje ova kompanija uvozi i plasira na tržište BiH.

Pored toga, razvijam i dalje svoju internet prodavnicu, te radim za nekoliko klijenata kao freelancer i održavam 1 na 1 edukacije za polaznike koji žele da pokrenu svoje internet prodavnice.

KURSEVI INTERNET PRODAJE I DROPSHIPPINGA

Šta je najbolje prodavati na društvenim mrežama? Šta se prodaje na Facebooku, a šta na Instagramu? Psihologija kupca. Kako komunicirati sa kupcima? Ovo su samo neke od tema koje ćemo obrađivati na kursu.

VIŠE O KURSU PRIJAVI SE